FIETS KOPEN: ESSENTIëLE TIPS VOOR DE JUISTE KEUZE

Fiets Kopen: Essentiële Tips Voor De Juiste Keuze

Fiets Kopen: Essentiële Tips Voor De Juiste Keuze

Blog Article

Vergelijk Fietsenwinkels Online


Elektrische fietsen met een achterwielmotor geven de meest natuurlijke rijbeleving. Een fiets zonder elektrische ondersteuning wordt immers ook aangedreven door het achterwiel. Verder stuurt een e-bike met een achterwielmotor strakker, is hij erg stil, heeft hij een lager gewicht en meer versnellingen waardoor je met name in heuvelachtig terrein beter af bent.


Hierdoor kun je de fiets lastiger verplaatsen. Ook kun je niet zelf je achterwiel wisselen als je bijvoorbeeld een lekke band hebt. Na het wisselen van de band moet de ondersteuning namelijk met een computerprogramma opnieuw worden afgesteld. Voor het wisselen van je achterband moet je dus langs de fietsenmaker.


Bovendien is een e-bike zwaarder. Veel e-bikes hebben tegenwoordig hydraulische schijfremmen. Deze zijn betrouwbaarder en veiliger dan velgremmen (V-brakes) en trommelremmen (rollerbrakes), die doorgaans op normale fietsen zitten. In de lagere prijsklasse e-bikes worden nog wel velg- of trommelremmen gebruikt. Het is van groot belang regelmatig de afstelling daarvan te controleren.


Fiets Kopen? Ontdek De Mogelijkheden!


In de regel geldt: hoe duurder de e-bike, hoe luxer het display. Wie vooral over vlakke grond rijdt, kan prima uit de voeten met de vrijwel onderhoudsvrije . Doorgaans heb je dan zeven of acht versnellingen. Ga je regelmatig klimmen, en wil je terug kunnen schakelen naar een veel lichtere versnelling, dan kan je eigenlijk niet om een derailleur heen.


Een naafversnelling schakelt aanmerkelijk makkelijker, maar wil je met je e-bike de bergen over, dan ben je al snel op een aangewezen. De (eventueel zelfs op automatisch te zetten) is aan een opmars bezig. Het systeem zoekt hierbij naar de optimale versnelling, hetgeen erg prettig rijdt. Daar zit natuurlijk wel een prijskaartje aan vast.


Welke Fiets Past Het Beste Bij Jou?


Fietsenwinkels: Waar Te Beginnen?Fiets Kopen: Waar Te Beginnen Met Jouw Fietsavontuur

Je hoeft daarbij niet de trappers te gebruiken. Er zijn verschillende automatische systemen. Bij het ene systeem stel je met een draai aan het handvat je versnelling in. Bij een ander systeem is het mogelijk om op het display van je e-bike je favoriete tempo in te stellen. Tijdens het fietsen zoekt het systeem dan automatisch naar de juiste versnelling voor jouw ingestelde tempo.


Het is een gesloten systeem waarbij de versnellingen opgeborgen zijn in de naaf van het achterwiel. Hierdoor zijn zij niet vatbaar voor vocht en vuil en heb je geen last van een krakende ketting. Ook is het bij een naafversnelling makkelijker om de versnellingen te bedienen en kun je schakelen als je stilstaat.


Daarnaast heb je bij een naafversnelling de beschikking over minder versnellingen, vaak maar zeven of acht. Met een derailleur heb je de beschikking over een groot aantal versnellingen, oplopend tot 27 versnellingen. Dit is vooral handig bij fietstochten in heuvel- en bergachtig gebied. E-bikes met een derailleurversnelling zijn ook vaak lichter dan e-bikes met een ander type versnelling.


Een derailleurversnelling is onderhoudsgevoelig en slijt snel. Door het open systeem is hij vatbaar voor vocht en vuil, waardoor je versnelling soms kan gaan haperen. De riemaandrijving wint ook op e-bikes tegenwoordig terrein. Een (kunststof) riem is stiller, schoner én onderhoudsvriendelijker dan de ouderwetse ketting. Bovendien ziet het systeem er mooi uit.


Fiets Kopen: Waar Te Beginnen Met Zoeken Naar De Perfecte Fiets?


De positie van het stuur is op de meeste e-bikes in te stellen, maar de bouw van de fiets speelt mee. Test vooraf goed wat je prettig vindt. Je moet een comfortabele zithouding aan kunnen nemen, de positie van het stuur (en het zadel) is daarbij vanzelfsprekend cruciaal. Ga je op pad voor een langere rit, dan is een wat sportievere houding, met een licht voorover hellend stuur, fijner.


Veel e-bikes hebben een zeer stevig, vaak ook wat ‘oversized’ frame. Dit is nodig omdat de e-bike zwaarder belast wordt dan de standaardfiets. Zeker als je de e-bike(s) regelmatig op een fietsendrager meeneemt, kun je mogelijk beter voor een iets lichter model kiezen. Een zwaardere e-bike is in de regel wel sterker.


Fiets Kopen: Waar Let Je Op?


Zorg bij een proefrit dan ook dat je een fiets test met de voor jou ideale afmetingen. deze website Wij helpen bij het bepalen van de juiste framemaat. Vering is voor veel mensen een belangrijk aspect. Zij willen de oneffenheden in de weg liefst opvangen met voorvorkvering en/of zadelpenvering. Dat is niet alleen comfortabel, maar ook veilig.


Omdat niet iedereen zich prettig voelt bij voorvorkvering, kiezen veel fabrikanten vandaag de dag in plaats daarvan voor extra brede banden, van soms wel 55 millimeter. Ook zo zijn trillingen en kleine niveauverschillen in de weg op te vangen. Vanzelfsprekend ‘zuigen’ zulke banden wel meer aan het wegdek en raakt de accu dus sneller leeg.


Fiets Kopen: Dit Moet Je Weten!


Dit komt vooral door het materiaal waarvan een e-bike is gemaakt. Ieder materiaal heeft zijn eigen sterkte en gewicht. Het is maar net wat jouw voorkeur heeft: een sterke, zwaardere fiets of een iets minder sterke, lichtere fiets. Het is belangrijk nu toch in kaart te hebben voor welke ritjes je de fiets het meest zult gaan gebruiken.


Een accu van 500 Wattuur (Wh) haalt doorgaans zo’n 50 kilometer bij maximale ondersteuning. Inmiddels komen ook accu’s van 600 en 700 Wh in zwang, op een voordelig geprijsd model zit doorgaans een accu met minder capaciteit. Mocht je niet op het opladen willen of kunnen wachten en een langere afstand willen afleggen, dan is het te overwegen om een tweede accu aan te schaffen.


Lees meer over de verschillende, belangrijke variabelen van de fietsaccu: De eerste keuze die je moet maken is of je een uitneembare accu neemt of één die vast zit in de fiets. Een uitneembare accu kun je overal mee naartoe nemen en opladen, dus ook binnenshuis. Nadeel is dat uitneembare accu's populair zijn bij fietsdieven.


Fietsenwinkels: Waar Jouw Fietsdromen Werkelijkheid Worden


Voorkomen van diefstal is dan ook gelijk het grootste voordeel van een vaste accu: een vaste accu kan niet zonder fiets gestolen worden. Verder kan een vaste accu mooi in het frame van een fiets weggewerkt worden, zodat je hem bijna niet ziet zitten. Nadeel van een vaste accu is dat je altijd een stroompunt nodig hebt op de plek waar je je fiets stalt.


De meest gangbare plek voor een accu is onder de bagagedrager achter. Hier is de accu makkelijk uit te nemen en goed verborgen bij het gebruik van fietstassen. Er is nog een mogelijkheid om voor een accu achterop de fiets te kiezen: bij sommige modellen is de accu standaard opgeborgen in een fietstas achterop.


Fietsenwinkels: Jouw Startpunt Voor Fietsavonturen


Op deze manier is de accu veilig en goed beschermd weggewerkt en ligt het extra gewicht van de accu in het midden van de fiets. Er zijn drie verschillende soorten accu's:1. NiMh (nikkel-metaalhybride)2. Li-ion (li-ion mangaan)3. Lithium-ion-polymeerAlle nieuwe accu's beschikken over de li-ion-techniek. Deze accu's zijn kleiner, hebben minder last van zelfontlading, laden sneller op en zijn milieuvriendelijker.


De capaciteit bepaalt namelijk voor een groot deel de actieradius. Deze actieradius geeft aan hoeveel kilometer je onder ideale omstandigheden kunt fietsen met één volledig opgeladen accu. Je kunt dit vergelijken met een benzinetank van een auto. Hoe groter de benzinetank (capaciteit), hoe verder je kunt rijden (actieradius).Fiets je vaak lange afstanden? Kies dan voor een accu met een grote capaciteit.

Report this page